Jégkorong

Jégkorongfejlesztési program 2017/2018

A Petőfi Tömeg- és Szabadidősport Egyesület célja -többek között-, hogy ebben a szezonban is folytassa a korábban elkezdett jégkorong utánpótlás nevelést, kiemelten az IIHF LTP és a Hockey Canada által preferált LTAD programokra felépített utánpótlás képzést.

Fontos hangsúlyozni, hogy célunk az egészség és az egészséges életmód iránti igény felkeltése, a gyerekek motoros, kognitív és affektív képességeinek fejlesztése a szimmetrikus foglalkoztatás megvalósulásával egy időben.

Az edzések tervezése során kiemelt figyelem irányul a különböző korosztályok motoros képességeinek szenzitív időszakaira. (Metzing, Géczi, Harsányi, Makszim).

További feladatunk a városban és vonzásában különösen a téli időszakban értékes a sportos mozgás lehetőségének biztosítása. A jégkorong bár 30 éves múltra tekint vissza, mégis helyi eredményei eddig szerények voltak. Az elmúlt négy év a városi jégkorong sportág további megalapozását szolgálta. Az utánpótlás rendszerének kidolgozása és működtetése változatlanul a feladatunk. A jégsport többféle ágát űzik sportolóink.

Alapvető célunk az utánpótláskorú játékosok létszámának növelése, mind U8, mind U10 korosztályokban.

Az U8-as korosztályban a szezonkezdetén 14 fő játékos létszám lesz (becslés alapján, 2 fő visszajátszóval, és 2 új igazolással számolva), ezért fontos lesz a toborzás, ami az előzetes tervek szerint már októberben el fog kezdődni. Jelenlegi állás szerint szeptemberben már az MJSZ szezonnyitó rendezvényen részt tud venni a korosztályos csapat, ezután havonta legalább 2 tornán szeretnénk részt venni (elsősorban a közelebbi településeken [pl.: Tát, Budapest, …]).

Az U10-es csapat 29 fővel fog állni a szezon elején (visszajátszókkal, amennyiben engedélyezik [(sokan januárban kezdték a jégkorongot, még nem alkalmasak a nagypályán történő játékra]). Cél, hogy szeptember hónapban részt vegyünk az MJSZ szezonnyitó tornán, ezután havonta legalább 2 tornán szeretnénk részt venni (elsősorban a közelebbi településeken [pl.: Tát, Budapest, …]).

U12-es korú játékosaink (10 fő, az esetleges U10-be visszajátszókat nem számolva [januárban kezdték, nem alkalmasak még a nagypályás játékra]) versenyeztetése a Táti Tigrisek és a Tatai Hódok csapatával közösen fog megvalósulni, előzetes tervek szerint egyesületünk a szezonra kölcsönadja játékosait a táti csapatnak.

U14-be kiöregedett játékosaink számára kölcsönadással tervezzük a szezont, egyelőre még nincs pontos csapat, folynak az egyeztetések. Szeretnénk, hogy a 2018/2019-es szezonig is játszanak, remélhetőleg akkor már Táttal és a Hódokkal közösen el tudunk indítani egy kölyök csapatot.

A szakosztály sportolóit a város öt-nyolc éves korosztályából válogatjuk. Az egyesület fő célkitűzése a jégkorong sportág utánpótlásnevelésének megszilárdítása. Széles körben megismertetni a sportágat a városban és környezetében. Hosszútávú elképzelésünk U8, U10, U12 csapatok szervezett, magas színvonalú képzése és versenyeztetése. Emellett utánpótlást is kívánunk biztosítani a környező, tehetősebb egyesületek számára, akik a korosztályos fejlesztést meg tudják oldani.
Létesítményi feltételeink:

Tatabányán a műjégpálya 33 éves.

Örömünkre szolgál, hogy elkezdhettük a fejlesztését és ezzel lehetőség nyílik a lendületesebb fejlődésre.

Az egyesület öt éve foglalkozik a Polipok Jégkorong szakosztály létesítmény-helyzetének javításával. A tatabányai műjégpálya befedésének I. ütemét a MJSZ és a városi önkormányzat támogató segítségével megvalósítottuk. Az elmúlt szezonban a fedett – az időjárás viszontagságától megvédett – jégpályán tudtunk edzést és mérkőzéseket tartani ami fantasztikus élmény adott edzőnek, sportolónak.

Javulnak a létesítmény feltételek, de koránt sem megfelelő szinten vannak. A munkát folytatni kell II. ütem megvalósításával.

Tatabányai Petőfi Tömeg és Szabadidősport Egyesület jégkorong szakosztályának 2017/2018 évi szakmai beszámolója.

Az elmúlt szezonban komoly változást jelentett a befedett jégpálya használata.

Az új üzemeltető a SUPLIMUM Bt igyekezett mind az edzésék mind a mérkőzésekre jó feletételeket biztosítani csapataink részére. A szezonban folyamatosan fejlődtek a gyermekek és sikerült a különböző korosztályú csapatok létszámát növelni, stabilizálni.

A nyár végi a júliusi pihenő és feltöltődés időszakban elkezdődtek a száraz edzések az új érdeklődőknek igyekeztünk bemutatni a szakosztály életet szokásainkat.

Komoly munka kezdődött augusztusban az edzőtáborban Csákányospusztán. Hét napon keresztül folyamatos edzések – erőnléti alapozások formájában – a kikapcsolódásra, csapatépítésre is lehetőség nyílt.

Szeptembertől kezdődtek meg a heti edzések. Az U8-as és U10-es csapat egyszerre kezdett felkészülni a jeges szezonra, a motoros, affektív és emocionális képességek fejlődésének szenzitív időszakait figyelembe véve a három korosztály együtt dolgozott a tanév elején. Az edzéseken elsősorban az aerob állóképesség fejlesztés és a koordinációs képességfejlesztés, valamint korcsolyatechnika került előtérbe (természetesen játékos formában).

Októberben még főleg szárazon tartottuk edzéseinket, a tatabányai görkorcsolya pályán.

Novemberben és decemberben minden jeges edzésünket meg tudtuk tartani.

Az első fél évben több tornán is részt vettek a csapatok: szeptemberben egy U10 torna volt, majd 1 tornán vettünk részt U10-es és 8 mérkőzést játszottunk U12-es csapatunkkal (táti csapattal közösen), 1 tornát az U12 3×3-as csapattal.

Január hónapban sikerült elérni a szupermini csapat elegendő létszámát, így elkezdődhettek a mérkőzések ennek a korosztálynak is. Az első fél évben az U8 és U10-es csapattal két, illetve három tornán vett részt, ezek közül egy a Magyar Jégkorong napja volt, míg többi a hazai rendezésű tornák. U12 kispályán egy szombathelyi tornán vetünk részt, míg a nagy pályás csapattal több mérkőzésen is. A gyerekek folyamatosan fejlődtek, korcsolyázó technikájuk és botkezelésük mindvégig javult, a korábban jégre menő csapatok nagy részét utolérték a C csoportban a félév végére.

Februárban tovább folytattuk a gyerekek képzését, jól haladt az egyéni képességek fejlesztése is. A hónap folyamán ismét megrendezésre került egy hazai torna, az új gyerekek is ügyesen játszottak, U12-es csapatunk a kispályás bajnokság keretein belül játszott. U8-as csapatunk három, u10-es csapatunk két tornán vett részt.

Márciusban csak az első héten volt lehetőség jégen edzeni, így átkerültek az edzések a görkorcsolya pályára. Az U12-es csapatoknak befejeződött a bajnokság a hónap elején, a C csoportban szinte ellenfél nélkül maradtak, néhány csapattal (Kaposvár, Dunaújváros, Mac) kifejezetten szoros, hasznos mérkőzést játszottak. A kispályás csapat négy tornán vett részt a szezonban, ezeken folyamatosan javuló játékot mutattak, az utolsó tornán (03.04.) kifejezetten jól teljesítettek, a szezonban tanultakat nagyrészben alkalmazták is, ezáltal eredményesek tudtak lenni, kevés góllal, de jó védekezéssel, eredményes és változatos játékkal tudtak dolgozni. Március végére az U8-as és U10-es csapatok is lejátszották utolsó tornáikat, sajnos ezekre már csak száraz körülmények között tudtunk készülni, de ennek ellenére a játék kifejezetten jónak bizonyult, a játékosok alkalmazták az év folyamán elsajátított technikákat.

Április, május és június hónapban már csak száraz edzéseink voltak, ezeken leginkább a görkorcsolyázásra, a csapatépítésre és a játékra helyeztük a hangsúlyt. A következő szezont az U12 csapat augusztus 13-án kezdi, míg az U8-as és U10-es csapatok előreláthatólag szeptember 1.-jén. Az üzemeltető korábban október közepén szeretné az idényt megkezdeni, de ennek műszaki feltételei még bizonytalanok. Folytatódik a jégpálya felújításának II. üteme reméljük az építkezés nem fogja zavarni felkészülésünket.

Összességében egy jó évet zártunk, a gyerekek sokat fejlődtek és több alkalmuk is volt „éles helyzetben” is kipróbálni tudásukat.

Tatabánya, 2018.07.31.

Németh Péter
PTSE elnök